Den här guiden visar hur du hittar din privata IP-adress och din routers standardgateway-adress.

Gå direkt till…

Hitta din privata IP-adress
Hitta din standardgateway-adress

Hitta din privata IP-adress

När du är ansluten till internet tilldelas din enhet en privat IP-adress via routern på ditt lokala nätverk. Alla enheter som är anslutna till samma lokala nätverk har med andra ord sinsemellan olika privata IP-adresser. En enhets privata IP-adress är inte densamma som dess offentliga IP-adress, som används av enheter utanför ditt nätverk för att kommunicera med enheten.

Det kan vara bra att känna till sin privata IP-adress för att kunna konfigurera nätverksinställningar.

På Windows

1. Klicka på Windows Start button. längst ned till vänster på skärmen. Sök efter ”cmd” och välj Kommandotolken.

Sök efter “cmd” och klicka på "Kommandotolken.”

2. I Kommandotolken, skriv in
ipconfig
Tryck på Enter.

3. Enhetens privata IP-adress kommer att visas intill IPv4 Address.

Enhetens privata IP-adress kommer visas bredvid “IPv4 Address.”

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

På Mac

1. Klicka på "Apple" icon. längst upp till vänster på skärmen. Välj sedan Systeminställningar
  2. Välj Nätverk Wi-Fi.
    Användargränssnittet på macOS-nätverkssysteminställningar
  3. Klicka på Detaljer
    Skärmklipp på macOS-systeminställningarnas UI under Nätverk > Wi-Fi
  4. Klicka på fliken TCP/IP. Enhetens privata IP-adress visas bredvid IP-adress.
    fliken TCP/IP under macOS-nätverksinställningar

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

På iOS

1. Gå till Inställningar.
  2. Tryck på Wi-fi.
  3. Tryck på det wifi-nätverk din enhet är ansluten till.
  4. Enhetens privata IP-adress kommer visas intill IP-adress.
    Enhetens privata IP-adress kommer visas bredvid “IP address.”

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

På Android

De flesta Android-enheter

1. Gå till Inställningar.
  2. Under Wi-fi trycker du på ditt nuvarande wifi-nätverk.
  3. Tryck på Avancerat. Enhetens privata IP-adress kommer visas intill IP-adress.
    Enhetens privata IP-adress kommer visas under "IP-adress.”

Samsung Android-enheter

1. Gå till Inställningar > Anslutningar > Wi-fi.
    Tryck på "Wi-fi."
  2. Tryck på "Settings" icon. bredvid ditt nuvarande wifi-nätverk.
    Tryck på kugghjulsikonen intill ditt nuvarande aktiva wifi-nätverk.
  3. Enhetens privata nätverk kommer att visas under IP-adress.
    Enhetens privata IP-adress kommer visas under "IP-adress.”

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Hitta routerns standardgateway-adress

När du är ansluten till internet har din router (som ofta kallas standardgateway) en IP-adress. Din standardgateway överför trafik från ditt lokala nätverk till andra nätverk eller till internet och tillbaka till dig.

Det kan vara bra att känna till hur du kommer åt din standardgateway ifall du behöver felsöka nätverksproblem och komma åt routerns inställningar.

På Windows

1. Klicka på Windows Start button. längst ned till vänster på skärmen. Sök efter “cmd” och välj Kommandotolken.
    Sök efter “cmd” och klicka på “Kommandotolken.”
  2. I Kommandotolken skriver du in ipconfig och trycker på Enter.
    Skriv “ipconfig” i Kommandotolken.
  3. Din standardgateway kommer att visas intill Default Gateway.
    Din standardgateways IP-adress kommer visas bredvid “Default Gateway” i Kommandotolken.